2min

Er gaan al de nodige geruchten de ronde over de opvolger van de Xbox 360, maar volgens Cliff Bleszinski, creative director bij gameontwikkelaar Epic Games, is de volledige potentie van de Xbox 360 nog niet benut. "Het is een kwestie van op een magisch wijze omgaan met de code en het investeren van tijd en moeite", aldus Bleszinski.

"Met creatief programmeren kun je het beste halen uit ieder platform", zegt Bleszinski in een interview met de website Edge. "Het is een kwestie van op een magisch wijze omgaan met de code en het investeren van tijd en moeite. Ik heb geen idee hoelang de Xbox 360 nog op de markt zal zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat we nog meer kunnen halen uit het platform voor zijn levenscyclus voorbij is."

Dat is precies wat de creative director heeft geprobeerd bij het ontwikkelen van het spel Gears of War 3. "Het is net als in de tijd van de SNES toen programmeurs Mode 7 gebruikten op manieren die niemand voor mogelijk hield", aldus Bleszinski. Mode 7 is een modus die ontwikkelaars gebruikten om een een achtergrondlaag te creëren in het SNES-tijdperk.

Bleszinski vervolgt zijn verhaal: "We zijn nu op het punt aanbeland waarop we niet leren hoe we met hardware moeten omgaan: het gaat erom de hardware om de tuin te leiden om weer te geven wat jij wil bereiken." Hij ziet nog volop kansen om nog betere games te ontwikkelen voor de Xbox 360. Maar dan moeten gameontwikkelaars wel tijd en moeite willen investeren in het ontwikkelen van games.

Hoewel Bleszinski vol optimisme is over de huidige Xbox 360, zijn er geregeld geruchten op internet te horen dat Microsoft ‘binnenkort’ een opvolger introduceert. Volgens sommige geruchten zou volgend jaar al op de E3-beurs de nieuwe Xbox gepresenteerd worden aan het publiek. Deze nieuwe console zou naast sterk verbeterde, Avatar-achtige graphics ook een hogere mate van kunstmatige intelligentie (AI) beschikken.

Gisteren schreef Techzine al over mogelijk technische en softwarematige verbeteringen van de nieuwe Xbox 360, die voorlopig de codenaam Loop heeft gekregen. Zo zou de opvolger van de Xbox 360 over een ARM-processor beschikken en voorzien zijn van Windows 9, dat uiteraard nog lang niet op de markt is. Ten slotte zou de nieuwe console kleiner, lichter en goedkoper zijn dan de huidige Xbox 360.

Voorlopig moeten we deze geruchten maar met een korreltje zout nemen en afwachten tot de opvolger daadwerkelijk op de markt is verschenen.