2min

Strategy Analytics heeft zijn analyse over het tweede kwartaal van dit jaar gepubliceerd. Volgens het onderzoeksbureau domineert Android inmiddels ook de tabletmarkt, in totaal zouden er 51,7 miljoen tablets zijn verscheept, een stijging van 43 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012. Van die 51,7 miljoen tablets zou 67 procent voorzien zijn van Android.

In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar zijn er een aantal veranderingen waarneembaar volgens Strategy Analytics. Zo is de totale tabletmarkt met 43 procent gegroeid tot 51,7 miljoen exemplaren maar is er ook een nieuwe speler bijgekomen. Microsoft heeft met Windows 8 namelijk 4,5 procent van het aantal tablet verschepingen in handen weten te krijgen. Als we dat vergelijken met Android stelt dat nog maar weinig voor aangezien Android 67 procent laat noteren, Apple zit er tussen met 28,3 procent.

Als we deze cijfers vergelijken met die van het eerste kwartaal dan valt op dat het totaal aantal verschepingen flink is gegroeid maar dat allemaal is toe te schrijven aan Android, er werden minder iPads en minder Windows-tablets verscheept. In het eerste kwartaal was Apple nog marktleider op basis van het aantal verschepingen met 48,2 procent, gevolgd door Android met 43,4 procent. Microsoft moest toen genoegen nemen met 7,5 procent. Apple verscheepte toen 19,5 miljoen iPads, afgelopen kwartaal nog maar 14,6 miljoen iPads. Het aantal Windows-tablets ging van 3 miljoen naar 2,3 miljoen terwijl het aantal Android-tablets steeg van 17,6 miljoen naar 34,6 miljoen, wat neer komt op een stijging van bijna 100 procent.

De grote vraag is hoe de markt zich de komende maanden gaat ontwikkelen, er komen nog flink wat tablets aan. Dit najaar worden twee nieuwe iPads verwacht, de normale en de iPad mini, mogelijk met retina-scherm. Ook wordt verwacht dat Microsoft met de tweede generatie Surface-tablets komt en vandaag werd bekend dat Samsung werkt aan twee hoge resolutie tablets die waarschijnlijk snel op de markt gaan komen. Tot slot heeft Google samen met Asus een tweede generatie Nexus 7 gepresenteerd. We kunnen dus wel stellen dat de concurrentie moordend gaat zijn dit najaar.