2min

Google heeft een nieuwe manier gevonden om de aanval in te zetten op de dominantie van Microsoft Office. De zoekgigant heeft een zogenaamde Add-on Store voor Google Docs en Sheets geopend. Dit is een winkel waarin uitbreidingen kunnen worden gekocht voor Google’s Office-tegenhangers.

Dit is een grote stap voorwaarts voor Google Docs en Sheets en een serieuze aanval op Microsoft Office. Er zijn inmiddels genoeg concurrerende pakketen verkrijgbaar, maar het pakket van Microsoft blijft de grootste populariteit genieten. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de goede naam van het product, maar ook de volledigheid en de recente verbeteringen van Microsoft in Office 365.

Google roept nu indirect de hulp in van externe ontwikkelaars om beter te kunnen concurreren met Microsoft. Met het openen van deze winkel krijgen externe ontwikkelaars namelijk de mogelijkheid om uitbreidingen voor Google Docs en Sheets te bouwen, ook kunnen de ontwikkelaars daar geld voor vragen.

De winkel beschikt op dit moment pas over zo’n 30 uitbreidingen, maar dit zullen er ongetwijfeld snel meer worden. Hierdoor krijgt Google Docs niet alleen in rap tempo veel meer mogelijkheden, maar ook betere integratie met externe diensten.

Voorbeelden van uitbreidingen:

  • Avery Label Merge, hiermee kan je data vanuit een Google Spreadsheet omzetten in Avery-adreslabels;
  • Merge by MailChimp, hiermee kan je kiezen uit verschillende temptaties, de e-mail in Google Docs opstellen en ook vanuit Docs verzenden naar alle abonnees binnen je MailChimp-mailinglist.
  • Twitter Curator, hiermee kunnen zeer eenvoudig Tweets in een document worden verwerkt;
  • Gliffy, Charts en Lucidchart, drie uitbreidingen die geavanceerde grafieken en diagrammen mogelijk maken binnen Google Docs;
  • Supermetrics, een tool waarmee je geavanceerde marketingrapporten kan maken binnen Google Docs, je kan informatie gebruiken vanuit Google Analytics, Adwords, Bing Ads, Facebook, Twitter en YouTube;
  • UberConference, een tool waarmee je mensen kan uitnodigen via e-mail om een spraakconversatie te voeren vanuit een document dat je gelijktijdig kan bewerken, dit kan met meerdere mensen;

Tot op heden lijken alle uitbreidingen nog gratis te zijn, maar dit zal snel veranderen naarmate er meer uitbreidingen worden toegevoegd in de winkel.

Google heeft eerder al Google Drive opengesteld voor externe ontwikkelaars. Daar zijn Google Docs en Sheets nu bijgekomen. Door externe ontwikkelaars uitbreidingen te laten bouwen en integratie met andere online diensten te verzorgen, voegt Google echt een flinke meerwaarde toe aan zijn Office-diensten. Mogelijk is het voldoende om bedrijven te overtuigen om over te stappen op Google Docs.