2min

Het Japanse autobedrijf Toyota heeft bekendgemaakt dat het 1 miljard dollar investeert in kunstmatige intelligentie. Er wordt een nieuw bedrijf opgezet in Silicon Valley dat eigen technologie moet gaan ontwikkelen voor robotos rond het huis en robotauto’s.

Toyota lijkt niet van plan te zijn om afhankelijk te worden van een derde partij voor het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. Het bedrijf richt de Toyota Research Institute op dat zal worden gevestigd in Silicon Valley, dat instituut kan rekenen op 1 miljard dollar een investeringen over de komende vijf jaar.

Toyota hield zich tot op heden afzijdig bij het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s, maar lijkt nu door te hebben dat we daar in de nabije toekomst niet meer omheen kunnen. Het bedrijf begint nu dus pas met de ontwikkeling van deze technologie en stelt daar 1 miljard dollar voor beschikbaar. De grote vraag is of dat voldoende gaat zijn en hoelang Toyota er over gaat doen om een dergelijke technologie te ontwikkelen. Google is bijvoorbeeld al vijf jaar bezig en is nog steeds niet klaar met het ontwikkelen van de technologie, althans er is nog steeds geen auto te koop met Google’s technologie.

De Toyota Research Institute krijgt twee vestigingen in de Verenigde Staten, de eerste is in Silicon Valley in de buurt van de Stanford Universiteit en de tweede is in Boston bij de Massachusetts Institute of Technology. Toyota gaat dus nauw samenwerken met de universiteiten in de Verenigde Staten om deze technologie te ontwikkelen. Toyota heeft als CEO van het instituut Gill Pratt gepresenteerd, hij werkte eerder mee aan de Robotics Challenge van DARPA, het onderzoeksinstituut van de Amerikaanse defensie.