2min

Apple heeft Siri, Microsoft heeft Cortana, Google heeft Google Now, Amazon heeft Alexa en binnenkort heeft Samsung Viv. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft Viv Labs opgekocht, het bedrijf opgericht door voormalig medewerkers van Apple, die hun eigen stemassistent gebouwd hebben. De bedoeling is om de stemassistent snel naar Samsung-producten te brengen.

De start-up kan volgens de Wall Street Journal gebruikt worden om uiteenlopende zaken te doen, waaronder het boeken van hotelkamers, versturen van berichten en het opzoeken van het weerbericht. De precieze details van de aankoop zijn  niet onthuld, dus het is niet bekend hoeveel Samsung betaald heeft voor Viv Labs. Ook is niet zeker wat er gebeurd met de 50 werknemers van de onderneming, maar vermoedelijk gaan ze onderdeel uitmaken van een afdeling binnen Samsung.

Viv zou zich van de concurrentie onderscheiden doordat het gebruik maakt van kunstmatige intelligentie om ook ingewikkelde vragen te leren begrijpen. Het zou verder actief kunnen praten met gebruikers, om zo een levendiger gevoel te geven. Daarnaast wil Samsung de technologie mogelijk diep integreren in zijn producten.

Het verhaal gaat dat Samsung van plan is om Viv te integreren in zijn smartphones, wasmachines, koelkasten en televisies. Dat heeft het dan ook voor op concurrerende fabrikanten van smartphones, waarvan de stemassistent wel heel handig kan zijn, maar de mogelijkheden relatief beperkt zijn. Als Samsung Viv succesvol naar zijn uiteenlopende producten weet te brengen, kan het die erg interessant maken voor consumenten. Zo zou het bijvoorbeeld Viv actief kunnen laten registeren wat er in de koelkast is en op basis daarvan de boodschappenlijst aan kunnen passen.

Samsung gaat er vanuit dat Viv in de loop van de tweede helft van 2017 gelanceerd kan worden.