Microsoft is voornemens om LinkedIn over te nemen voor het recordbedrag van 26 miljard dollar. Het enige wat nog in de weg staat is goedkeuring van de autoriteiten. De Europese Commissie heeft inmiddels laten weten dat Microsoft wat concessies heeft aangeboden om de overname doorgang te laten vinden. Wat die concessies zijn is echter niet duidelijk.

De Europese Commissie zal op 6 december zijn uitspraak doen over de voorgenomen overname van LinkedIn door Microsoft. Naar verluidt is de Commissie in gesprek met concurrenten van Microsoft om een inschatting te krijgen welke gevolgen deze overname gaat hebben en waar eventueel eisen moeten worden gesteld. Als de Europese Commissie wil zou het nog een grootschalig onderzoek kunnen starten, dan wordt dat op 6 december bekendgemaakt en moet de overname voorlopig worden gepauzeerd tot dat onderzoek is afgerond.

De vraag is met welke bedrijven wordt gesproken en wat de mogelijke bezwaren gaan zijn. Microsoft is voornamelijk online actief met diensten waarvoor betaald moet worden, met LinkedIn krijgt het bedrijf een eigen sociaal netwerk. Een van de bedrijven die wat kritische noten heeft laten vallen is Salesforce, ook zij waren in de race om LinkedIn over te nemen, maar uiteindelijk viel de keuze op Microsoft. Salesforce wil graag toegang tot de data van LinkedIn, en heeft de autoriteiten dan ook gevraagd naar de privacy-voorwaarden en antitrust-regels te kijken.

Microsoft stelt vooral dat Facebook een hele grote concurrent is en dat de autoriteiten daar ook rekening mee moeten houden. Wat voor oordeel er gaat vallen is onduidelijk, waarschijnlijk komt er wel goedkeuring, maar wat voor concessies Microsoft eventueel moet doen is nog even afwachten.