1 min

Qualcomm heeft bekendgemaakt dat het overeenstemming heeft bereikt met Samsung om de Snapdragon 835 processor te laten produceren. De Qualcomm Snapdragon 835 is de eerste Qualcomm-chip die op 10nm zal worden geproduceerd. De bedoeling is dat die medio volgend jaar in de eerste smartphones zal worden toegepast.

Qualcomm wilde verder nog niets kwijt over de details van de Snapdragon 835, qua specificaties zullen we dus nog even geduld moeten hebben. Wel wilde Qualcomm kwijt dat de nieuwe chip een stuk energiezuiniger zal zijn maar ook betere prestaties biedt. Eigenlijk dezelfde verbeteringen die we de afgelopen jaren hebben gezien. De accuduur van de toestellen is daardoor ook steeds beter geworden.

Voordat de Snapdragon 835 verschijnt zal eerst nog de Snapdragon 830 ten tonele verschijnen, deze zal worden toegepast in nieuwe smartphones die begin volgend jaar gaan verschijnen. De fabrikanten die gebruik gaan maken van de Qualcomm-chips zijn hoogstwaarschijnlijk Microsoft, OnePlus en Sony. LG hangt er een beetje vanaf, dat bedrijf zal zijn eigen ARM-chips gaan ontwerpen en laten produceren door Intel, maar vanaf wanneer is niet helemaal duidelijk.

Qualcomm zal overigens niet de enige zijn met 10nm-chips voor smartphones, ook Samsung zal in de eigen Exynos-serie met een nieuwe chip komen die waarschijnlijk wordt toegepast in de Samsung Galaxy S8. Samsung is al enige tijd bezig met de massaproductie van 10nm-chips.