1 min

De marktleiders op het gebied van virtual reality hebben vandaag aangekondigd de handen ineen te slaan. Ze hebben een non-profit organisatie opgericht om de ontwikkeling van virtual reality te stimuleren en naar een breder publiek te brengen.

Het gaat om de bedrijven Acer Starbreeze, Google, HTC Vive, Facebook’s Oculus, Samsung en Sony Interactive Entertainment die samen de Global Virtual Reality Association (GVRA) opgericht hebben. Het doel van de vereniging is om “verantwoordelijke ontwikkeling en de adoptie van virtual reality wereldwijd” te bevorderen.

Steeds meer bedrijven stappen in de virtual reality-markt, die als gevolg van het tot dusverre ontbreken van een dergelijke vereniging redelijk versplinterd is geraakt. Elk bedrijf heeft namelijk zijn eigen standaard, die over het algemeen niet op elkaar zijn af te stemmen. Met de oprichting van de GVRA moet daar verandering in komen. De vereniging moet het dialoog tussen de verschillende bedrijven op de VR-markt stimuleren. De ondernemingen die aangesloten zijn bij de GVRA moeten “gezamenlijk onderzoek doen, en de internationale VR-gemeenschap samenbrengen”.

Het potentieel van de technologie is groot; de bedrijven noemen “het potentieel dat VR het volgende grote computerplatform” wordt. Middels onderzoek, internationale dialoog en de ontwikkeling van gemeenschappelijke praktijken moet dat potentieel gerealiseerd worden. Een opvallende afwezige in de lijst van bedrijven die aangesloten zijn bij de GVRA is SteamVR. Dat terwijl het bedrijf groot is op de VR-markt. Dat SteamVR nog ontbreekt wijst erop dat het moeilijk zal worden een echt universele standaard op te stellen, maar het potentieel is er.