2min

Vannacht kondigde Facebook-baas Mark Zuckerberg aan dat zijn sociale network nu 2 miljard actieve gebruikers heeft. Het was in 2013 dat Facebook de grens van 1 miljard actieve gebruikers bereikte. Er zijn dus iets minder dan vier jaar voor nodig geweest om dat aantal te verdubbelen.

Nadat Zuckerberg het nieuws eerder bekendmaakte, kwamen productdirecteur Mike Nowak en productmanager Guillermo Spiller met een uitgebreider blog over de mijlpaal, waarin ze een reeks andere cijfers presenteerden. Elke dagen voegen volgens hen 175 miljoen menden een hartje toe aan een reactie. Gemiddeld vinden dagelijks 800 miljoen mensen iets leuk op het sociale netwerk. En meer dan 1 miljard mensen gebruiken elke maand de groepen-functie.

Nieuw mission statement

De aankondiging volgt op een recente verandering in het mission statement van Facebook. Het sociale netwerk besloot dat voor het eerst te veranderen en maakte er volgens The Verge het volgende van: “Om mensen de macht te geven een gemeenschap op te bouwen en de wereld dichter naar elkaar te brengen.”

Het zou het resultaat zijn geweest van een maandenlange zoektocht van het bedrijf naar strategische veranderingen rond Facebook als product. Natuurlijk is dit niets vreemds: Facebook probeert al tijden meer te worden dan alleen een internetsite waar mensen wat foto’s en persoonlijke berichten delen.

Voor steeds meer mensen wordt Facebook juist een belangrijke nieuwsbron, maar ook een plek waar ze hun sociale leven onderhouden en ze brengen er steeds meer tijd door. Hoe belangrijk het netwerk is geworden blijkt eigenlijk wel uit de vandaag gerapporteerde statistiek: 2 miljard mensen maken actief gebruik van de site.

Andere internetreuzen

Facebook is met zijn twee miljard gebruikers veruit de grootste internetreus. Maar ook anderen doen het niet verkeerd. Zo meldde YouTube eerder deze maand 1,5 miljard maandelijks actieve gebruikers te hebben. Verder hebben Facebook Messenger en berichtenapp WhatsApp allebei 1,2 miljard gebruikers en heeft Instragram (eveneens in bezit van Facebook), 700 miljoen actieve gebruikers.