1 min

Microsoft heeft eindelijk gereageerd op het bericht dat Windows 10 begin 2018 niet meer ondersteund zou worden op 2-in-1 PC’s. De organisatie belooft in een statement de Anniversary Update ondersteuning voor deze computers te verlengen.

Gebruikers van PC’s met een Intel Clover Trail processor ontvingen in 2015 een gratis upgrade naar Windows 10. De hierop volgende Anniversary Update werd nog gewoon geïnstalleerd, maar met de Creators Update ging het fout. Er is namelijk een compatibiliteitsprobleem tussen de Creators Update en de Clover Trail processor waardoor de update niet geïnstalleerd kan worden. Dit zou gezien de Windows-as-a-Service strategie betekenen dat computers met deze processoren begin 2018 geen Windows 10 ondersteuning meer zouden hebben.

In een statement zegt een woordvoerder van Microsoft dat er geen oplossing onderweg is voor het probleem. De organisatie heeft echter wel besloten om security updates voor deze computers te blijven uitbrengen tot januari 2023, zodat zij niet de dupe worden van het probleem. Daarna zal de ondersteuning alsnog ophouden. Ook ontvangen gebruikers van die machines geen nieuwe feature updates.

Eigenaren van een apparaat met Intel Atom Z2760, Z2580, Z560 en Z520 processoren kunnen dus veilig gebruik blijven maken van hun Windows 10 versie. Het aantal eigenaren van deze apparaten wordt rond de tien miljoen geschat, aldus ZDNet. Helaas is het niet mogelijk voor deze apparaten om nieuwe feature updates te installeren en zullen zij dus altijd gebruik blijven maken van de Anniversary Update.