2min

Met iOS 11 lanceert Apple de ARKit. Daarmee kan de iPhone straks gebruikt worden als een augmented reality apparaat. Felix Lapalme vond alvast een van de mogelijkheden daarvan. In Apple Kaarten trof hij aanwijzingen aan dat Apple wellicht richting gaat aangeven binnen augmented reality.

De site Techcrunch zette de laatste berichten van Lapalme hierover op een rij. Op 22 juli trof de ontwikkelaar in een bètaversie van iOS 11 een mooie driedimensionale pijl aan. Die ziet er als volgt uit.

De pijl zou gewoon in een nieuwe mooie 3D-modus van Apple Kaarten gebruikt kunnen worden, maar de broncode wijst ergens anders op. Zo trof Lapalme aanwijzingen aan dat gebruikers gevraagd wordt hun telefoon op een bepaalde manier te kantelen voor het volgen van richtingaanwijzingen.

Maar het gaat verder dan dat. Het heeft er ook alle schijn van dat de Kaarten-app gebruik kan maken van smartphonecamera’s. Interessant genoeg verdween de code die daarop wijst vrij snel nadat Lapalme hem aangetroffen had.

De uiteindelijke vraag is natuurlijk wat dit allemaal te betekenen heeft. Apple heeft al aangekondigd dat het binnen iOS 11 gedetailleerde kaarten van vliegvelden en winkelcentra wil toevoegen. Gezien het feit dat het bedrijf ook de AR-kit toevoegt aan zijn software, lijkt het wel erg waarschijnlijk als er ook een routeplanner komt die gebruik maakt van camerabeelden. Zo wordt het volgen van aanwijzingen in elk geval nog makkelijker.

Ontwikkelaar Andrew Hart speelde overigens al met dit soort concepten en maakte een video die toont hoe zoiets er uit zou kunnen komen te zien.