3min

Nutanix heeft tijdens de .Next-conferentie in Nice enkele nieuwe diensten geïntroduceerd, die zijn gericht op ontwikkelaars. Deze diensten worden toegevoegd aan Nutanix’ Enterprise Cloud OS-software en komen tegemoet aan het groeiend aantal apps dat bedrijven moeten leveren in een multi-cloud wereld.

De nieuwe Acropolis Object Storage Service, Acropolis Compute Cloud (AC2) en Nutanix App Marketplace-diensten zijn allemaal gericht op applicatie-ontwikkelteams. Deze teams kunnen eenvoudiger ontwikkelen, testen én praktisch alle applicaties draaien binnen enterprise clouds.

Daarnaast stellen de nieuwe servicemogelijkheden ontwikkelaars in staat om snel zowel enterprise als cloud-native-applicaties te leveren. Dat zorgt voor een versnelde time-to-market van nieuwe IT-initiatieven. Nutanix introduceert krachtige virtualisatieverbeteringen en nieuwe platforminnovaties om de transformatie van enterprise-architectuur te versnellen naar public cloud-achtige consumptiemodellen.

Acropolis Object Storage Service

De Acropolis Object Storage Service is een reeks nieuwe diensten en workload-uitbreiding. Het biedt uitgebreide ondersteuning voor applicaties die grote, ongestructureerde datasets gebruiken. Denk hierbij aan big data analytics, data-warehouse-applicaties en grootschalige inzet van IoT. Om de levering van deze applicaties te optimaliseren, breidt Nutanix de mogelijkheden voor databeheer uit om zo object-based storage te bieden. Applicatie-ontwikkelaars kunnen deze inzetten als native service.

Acropolis Compute Cloud (AC2)

Dit betreft een nieuwe mogelijkheid tot levering van CPU-intensive applicaties zoals gedistribueerde analytics workloads, grootschalige front-end webservices, inzet van Citrix XenApp en geavanceerde in-memory analytics. De additionele AHV-based compute service – Acropolis Compute Cloud (AC2) – wordt opgenomen in Nutanix’s Enterprise Cloud OS en ondersteunt compute-only nodes in door Nutanix aangedreven toepassingen.

Geïntegreerde App Marketplace diensten

Nutanix App Marketplace-diensten worden toegevoegd aan Nutanix Calm, de multi-cloud application automation- en orchestration-oplossing. Met Nutanix App Marketplace, kunnen nieuwe en bestaande applicaties snel gedefinieerd via gestandaardiseerde blueprints en vervolgens via een marketplace beschikbaar worden gesteld. Dat stelt teams in staat om in hoog tempo zelf aan de slag te gaan met applicatiediensten.

Next generation virtualisatie en platforms

Nutanix kondigt verder nieuwe nog geplande AHV-mogelijkheden en prestatieverbeteringen aan voor de aankomende v5.5 software release. Deze maakt de ingebouwde hypervisor dé keuze voor klanten die op zoek zijn naar enterprise clouds die de eenvoud en snelheid van public clouds bieden.

Deze release biedt ondersteuning voor Citrix Provisioning Services (PVS), een populaire technologie voor virtuele desktops (VDI). Het bevat tevens geïntegreerde ondersteuning voor virtual Graphics Processing Units (vGPU), dat de rendering van complexe graphics – die bijvoorbeeld in de medische wereld worden gebruikt – versnelt.

Skylake-architectuur

Nutanix kondigt ook aan dat zijn Enterprise Cloud OS-software draait op Intel CPU’s op basis van de nieuwe Skylake-architectuur, waardoor ze sneller werken en beter schaalbaar zijn. Intel Skylake-ondersteuning is ook beschikbaar op de Nutanix-branded appliances, server-based-platforms via OEM-partners Dell EMC en Lenovo en gekwalificeerde servers van HPE en Cisco.

Nutanix-klanten kunnen hun Enterprise Cloud-omgeving blijven schalen door nieuwe generatie CPU’s en storage te combineren met bestaande technologie zodat ze geen kostbare ‘forklift upgrades’ hoeven uit te voeren.

Beschikbaarheid

Wanneer de producten allemaal precies beschikbaar zullen zijn, is nog niet zeker. De functies worden verder ontwikkeld en het kwalificatieproces voor de Xeon Skylake-servers loopt momenteel. Details over de prijs zullen bekend worden gemaakt rond de release.