2min

Autonoom rijdende auto’s zouden honderdduizenden mensenlevens redden. Menselijke chauffeurs maken immers fouten, machines niet. Althans, dat moment moet in de toekomst komen. Want een zelfrijdende shuttlebus raakte op de dag van lancering in Las Vegas bij een ongeluk betrokken.

Het busje is volgens het lokale nieuwskanaal KSNV na ongeveer een uur rijden al betrokken geraakt bij het ongeluk. Goed, het is erg gemakkelijk om te doen alsof het aan het busje lag, maar volgens Las Vegas werd de shuttle “geschaafd” door een vrachtwagen.

Wat ging er mis?

In het centrum van Las Vegas reed een vrachtwagenchauffeur achteruit. Hij kon daarbij de shuttle niet zien, en reed er tegenaan. De shuttle deed wat hij moest doen, want zijn sensoren registreerden de truck en de shuttle stopte om het ongeluk te voorkomen. Maar helaas stopte de vrachtwagen niet en raakte die de bumper van de shuttle. Als de vrachtwagen over dezelfde sensoren beschikt had, was het ongeluk te vermijden,” aldus de stad Las Vegas in een statement.

Het ongeluk illustreert hoe moeilijk het is om zelfrijdende auto’s goed aan het werken te krijgen, zolang er menselijke factoren zijn om rekening mee te houden. Tegelijk had de software van de shuttle wat handiger geprogrammeerd kunnen zijn. Hij had eigenlijk achteruit moeten rijden, om te voorkomen dat het ongeluk kon plaatsvinden.

De proef

De shuttle mag zijn twaalf maanden durende proefperiode gewoon afmaken. De shuttlebus rijdt een vast rondje door het centrum van Las Vegas en is voorzien van LiDAR-technologie, GPS en camera’s en biedt plaats aan maximaal acht mensen tegelijk. Mensen kunnen op drie verschillende plekken instappen.

Binnen de pilot mikt men erop ongeveer 250.000 bezoekers en inwoners van Las Vegas door de stad te vervoeren. Gekeken wordt tegelijk hoe mensen reageren op autonome voertuigen en of dat wel goed gaat. Het ongeluk van vandaag illustreert dat er op sommige vlakken in elk geval nog wat werk te verrichten is.