2min

Een van Google’s zelfrijdende auto’s heeft een ongeluk veroorzaakt, het ongeluk gebeurde met zo’n 3 kilometer per uur en er is alleen sprake van materiële schade. Het is voor het eerst dat een van Google’s zelfrijdende auto’s verantwoordelijk is voor een ongeluk.

Google heeft recent de software van de auto’s een update gegeven om iets minder netjes te rijden. Deze update is doorgevoerd omdat voertuigen die zich exact aan alle regels houden in veel gevallen voor irritaties zorgen. Het is echter wel zo dat het iets minder netjes rijden zorgt voor wat meer risico en een grotere kans op ongelukken.

Dat is nu dus gebleken en Google heeft het ongeluk dan ook volledig geanalyseerd en de software daarop aangepast, zodat de kans op herhaling klein is.

Het ongeluk gebeurde in een drukke straat in Mountain View, El Camino Real. De Google-auto wilde daar rechts afslaan en hield dan ook zoveel mogelijk rechts aan op de drukke weg. Er lagen echter zandzakken op de weg rond een put die de weg blokkeerde. De Google-auto heeft toen gewacht tot een aantal auto’s waren gepasseerd en er ruimte kwam om van baan te wisselen om om de zandzakken heen te rijden.

Er kwam echter ook een bus aan, maar de software ging er vanuit dat de bus wel voorrang zou verlenen, net als de bijrijder in de Google-auto. De buschauffeur ging echter van hetzelfde uit en reed dus gewoon door, het gevolg was dat de Google-auto tegen de zijkant van de bus aan reed.

Google heeft de software van de auto nu aangepast dat grotere voertuigen minder snel voorrang zullen verlenen en de auto deze anders moet behandelen in dit soort situaties. Google denkt dat het ongeluk daardoor minder snel zal voorkomen in de toekomst.