1 min

Google’s zelfrijdende auto’s zijn wel vaker bij kleine ongelukken betrokken geweest, maar nooit zo serieus als nu. Een van de zelfrijdende Lexus-auto’s van Google is betrokken geraakt bij een serieus ongeluk. Net als vaak het geval is bij dit soort ongevallen, zou het de schuld van een menselijke chauffeur zijn geweest.

Uit het eigen statement van Google blijkt dat het ongeluk plaatsvond bij een kruising. De zelfrijdende auto van Google wachtte voor een stoplicht, kreeg groen en wachtte toen nog minstens zes seconden. Vervolgens reed het voertuig weg, maar botste een andere auto (die dus een rood stoplicht negeerde) op de zijkant. Niemand raakte bij het ongeluk gewond.

Het volledige statement van Google is als volgt:

“Een Google-auto reed in noordelijke richting op Phyllis Avenue in Mountain View, toen een auto die westwaarts ging op El Camino Real door rood reed en op de rechterkant van ons voertuig botste. Ons stoplicht stond al minstens zes seconden op groen voordat onze auto zich op het kruispunt begaf. Er gebeuren dagelijks duizenden ongelukken op Amerikaanse wegen, en een van de belangrijkste redenen voor ongelukken in de stad, ligt in het negeren van stoplichten. Menselijke fouten spelen een rol in 94% van deze ongelukken, en om de wegen veiliger te maken ontwikkelen we volledig zelfrijdende technologie.”

Het ongeluk illustreert eens te meer hoe moeilijk het is voor technologiebedrijven om zelfrijdende auto’s te ontwikkelen. Zolang er mensen blijven rijden, bestaat het risico op dit soort ongelukken waarbij menselijke fouten tot gevaarlijke situaties leiden.