1 min

Microsoft moet zich erop voorbereiden dat er grote klanten weglopen. Uit gesprekken met bedrijven concludeert Gartner namelijk dat veel van hen op zoek zijn naar alternatieven voor de software van Microsoft. Ook veel overheden willen af van de grote invloed van het bedrijf.

Gartner denkt dat de softwaregigant tot duver nog geen echte tegenstand heeft gehad, maar dat is aan het veranderen. Terwijl vroeger Microsoft bekend stond als het goedkope alternatief, heeft de commotie rond het nieuwe licentiemodel Licensing 6.0 aan die perceptie definitief een einde gemaakt. De open-source-beweging ontpopt zich daarbij als een ongrijpbare tegenstander.

Gartner denkt dat het vertrouwen van de gebruiker in Microsoft is gedaald door de rechtszaak in de VS, door de aanhoudende stroom beveiligingslekken en door het soms nogal duur uitvallende nieuwe licentiemodel. Het is wel nodig op te passen voor een al te lichtzinnige overstap naar Linux en andere open-source-software, waarschuwt Gartner. Beheerkosten kunnen Linux op de desktop bijvoorbeeld duurder maken dan Windows.