min

Tags in dit artikel

,

‘Kankergezwel’ en ‘on-Amerikaans’, zo betitelde Microsoft Linux, de gratis concurrent van zijn Windows-besturingssysteem tot voor kort. De softwarereus pakt het sinds kort subtieler aan, zo signaleert Associated Press. Microsoft wijst nu op op de hoge kosten die met het gebruik van Linux gepaard zouden gaan. Linux is volgens de fabrikant – die marges van 86 procent op zijn software normaal vindt – helemaal niet gratis. "Het debat over Linux gaat tot op heden uitsluitend over techniek en emoties, maar de keuze van een besturingssysteem moet natuurlijk worden gemaakt op basis van de waarde voor de onderneming", zei Peter Houston, senior director server strategy bij Microsoft tegen het Amerikaanse persbureau.

Met de integratie van Linux in een onderneming zijn volgens Houston hoge kosten gemoeid. Bedrijven als Sun en IBM, die Linux bedrijfsbreed aanbieden, zouden daar garen bij spinnen. "Je verliest de mogelijkheid om software zonder poespas in te pluggen", aldus de Microsoft-functionaris.

Overigens heeft Microsoft alle reden zich ongerust te maken over Linux. Volgens Associated Press blijkt uit onderzoek van het bureau Meta Group dat in 2007 45 van elke 100 nieuwe servers op het gratis besturingssysteem draaien, tegen 15 op elke honderd nu.

Lees meer