1 min

Tags in dit artikel

,

Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat het legaal is om pop-ups advertenties van rivaliserende ondernemingen te tonen op de website van een bedrijf via een softwareapplicatie van derden. Dit besluit is een klap in het gezicht van het Amerikaanse bedrijf U-Haul International dat de zaak had aangespannen tegen softwarefabnikant WhenU.com. WhenU.com is een zogenaamd Adware bedrijf, net zoals het bekendere Gator. Beide bedrijven ontwikkelen internetapplicaties die gebundeld met populaire gratis software wordt meegezonden. Internetters die de KaZaA software installeren, installeren automatisch het programma van Gator dat er voor zorgt dat er tijdens het surfen pop-up en pup-under advertenties in beeld verschijnen.

De beslissing van de rechtbank kan lopende rechtszaken tegen Gator beï nvloeden. Tegen dit bedrijf lopen rechtszaken aangespannen door diverse bedrijven, waaronder Overstock.com dat ook rivaal WhenU.com heeft aangeklaagd.

Zowel WhenU.com als Gator beargumenteren dat hun advertentiemethoden legaal zijn, omdat consumenten akkoord gaan met het ontvangen van advertenties als zij de software downloaden en installeren op hun pc. De argumentatie van de rechter bij zijn uitspraak wordt de komende weken verwacht.