RIAA laat kleine ‘file swappers’ met rust

RIAA laat kleine ‘file swappers’ met rustDe muziekindustrie zal internetters die op kleine schaal illegaal muziek uitwisselen op internet niet voor de rechter dagen. Dit schrijft de Recording Industry Association of America (RIAA) in een brief aan de Republikeinse senator Norm Coleman.
Internetters die af en toe een illegaal muziekbestandje downloaden hoeven zich nog geen zorgen te maken.
Coleman is voorzitter van een comité die onderzoekt of grote internetproviders, burgerrechtenadvocaten en bestuurders zich terecht zorgen maken dat de anti-piraterij campagne van de RIAA inbreuk maakt op de privacy van gebruikers en de deuren openzet voor een golf van frivole auteursrechtelijke onderzoeken. RIAA-voorzitster Cary Sherman schrijft in de brief aan Coleman dat de RIAA alleen bewijzen verzamelt en rechtszaken voorbereidt tegen individuele computergebruikers die op grote schaal illegaal auteursrechtelijk beschermd materiaal online uitwisselen.

De muziekorganisatie zegt software te gebruiken die de publieke directories scant die ten diensten staan aan gebruikers van peer-to-peer netwerken. De software haalt vervolgens een voorbeeld van de muziekbestanden binnen en lokaliseert het internetadres van de gebruiker en de provider. Een werknemer van de RIAA bekijkt en controleert de informatie vervolgens handmatig voordat een dagvaarding verstuurd wordt. Coleman vindt dat de uitleg van de RIAA en de overgedragen documenten bevestigen dat de muziekindustrie zich terecht zorgen maakt over de schade die illegaal muziek uitwisselen veroorzaakt. Overigens zegt een belangenvereniging van providers, NetCoalition, dat de brief juist meer vragen oproept dan beantwoordt.