Rechtszaak over Lindows weer uitgesteld

Rechtszaak over Lindows weer uitgesteldDe districtsrechter in Seattle heeft de start van de slepende rechtszaak tussen Microsoft en Lindows.com opnieuw uitgesteld. Zoals het er nu naar uitziet komt de zaak in maart 2004 eindelijk voor de rechter. De rechtszaak stond aanvankelijk gepland voor april 2003, maar de rechter besloot tot uitstel om Lindows de tijd te geven documenten te bestuderen van een octrooizaak uit 1992 tussen Apple en Microsoft. In die zaak wist Microsoft de rechter er met succes van te overtuigen dat het geen inbreuk maakte op de rechten van Apple, omdat de grafische interface met vensters van het Mac besturingssysteem eerder door andere bedrijven was gebruikt.

Rechtszaak over Lindows weer uitgesteld

Het juridische geharrewar tussen Lindows en Microsoft speelt sinds december 2001. De softwaregigant klaagde Lindows aan omdat het bedrijf inbreuk zou maken op de handelsnaam van zijn besturingssysteem. Microsoft vindt dat Lindows opzettelijk consumenten heeft misleid door een naam te kiezen die lijkt op Windows.

Afgelopen mei weigerde districtsrechter John Coughenour de Lindowssite te verbieden, omdat hij zich afvroeg of Microsoft wel de rechten bezit van het woord ‘window’. Afgelopen oktober vroeg Lindows daarop de rechtszaak te seponeren. De softwaremaker is van mening dat het handelsmerk van Microsoft ongeldig is daar ‘Windows’ een generieke naam is. Coughenour oordeelde echter dat de jury over die zaak zou moeten beslissen. Lindows heeft een besturingssysteem ontwikkeld gebaseerd op Linux, waaronder ook programma’s die ontworpen zijn voor Windows gedraaid kunnen worden. Het bedrijf maakt er geen geheim van een alternatief te willen bieden voor Microsoft’s dominante Windows software.