2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Noorse justitie heeft maandag verklaard niet opnieuw beroep aan te tekenen tegen de vrijspraak van de Noorse dvd-hacker Jon Johansen. Daarmee lijdt Hollywood een gevoelige nederlaag.
Een hoger gerechtshof in Oslo sprak Johansen eind december vrij in een piraterijzaak die volgens de Amerikaanse filmindustrie een belangrijk precedent zou scheppen in dit soort zaken. De filmmaatschappijen hoopten uiteraard op een gunstig precedent, dat ze wereldwijd konden gebruiken om het illegaal kopiëren van dvd’s te bestrijden.

De Noorse justitie, die de aanklacht namens de Motion Picture Association of America (MPAA) indiende, overwoog aanvankelijk in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van het Noorse hooggerechtshof. Hierover moest binnen een deadline van twee weken na de uitspraak op 22 december beslist worden. De autoriteiten gaven in hun verklaring niet aan waarom ze van het hoger beroep hebben afgezien. Het hooggerechtshof oordeelde eerder dat Johansen de wet niet heeft overtreden door te helpen bij het kraken van een code en een programma (DeCSS) via internet te distribueren, waarmee illegale kopieën van dvd’s zijn te maken. Johansen, wereldwijd door hackers geroemd als voorvechter van vrije meningsuiting, schreef het programma toen hij vijftien jaar oud was.

Het oordeel van de Noorse rechters betekende een zware nederlaag voor de MPAA, een branche-organisatie waarin grote Amerikaanse familiestudio’s zijn verenigd zoals Walt Disney, Universal Studios en Warner Bros. Volgens deze bedrijven kost de piraterij hen jaarlijks drie miljard dollar aan omzet. De filmstudio’s vrezen een soortgelijke prijserosie als die in de muziekindustrie, waarvoor p2p-diensten als Kazaa en Napster verantwoordelijk worden gehouden. Laatstgenoemd bedrijf is echter succesvol aangeklaagd door de vijf grootste platenmaatschappijen vanwege het schenden van auteursrechten, en ging uiteindelijk failliet.