2min

Tags in dit artikel

, , ,

Stichting Brein gaat door met het oprollen van in haar ogen illegale websites. Na haar recente actie tegen Emule.nl is het nu de beurt aan releases4u.nl. Brein is van mening dat de site niet meer mag linken naar download locaties voor illegale films. Releases4u linkte, net als Emule.nl, naar ed2k links. Dat zijn download links voor het eDonkey2000 netwerk.

Releases4u heeft onder druk van Brein haar links verwijderd. "De ondertussen welbekende organisatie BREIN heeft Releases4U gesommeerd te stoppen met het aanbieden van ed2k-links. Releases4U heeft hieraan gehoor gegeven. We bieden nu dus geen links meer aan. We leggen nog wel uit hoe je met eMule een bestand kunt vinden. De welbekende ed2k-links zijn vervangen door een andere tekst.", aldus een nieuwsbericht op de site.

Brein heeft al gereageerd op het nieuwe systeem van Releases4u: "Het is nog steeds in strijd met de zorgvuldigheidsnormen die gelden in het maatschappelijk verkeer". Ook denkt de stichting nog over het al dan niet aanspannen van een rechtszaak tegen de site: "Releases4u.nl is wel gezakt in prioriteit. Ik denk dat de nu door Releases4u.nl gekozen oplossing minder aantrekkelijk is voor consumenten.", aldus Tim Kuik van de stichting Brein.

Overigens meent de webmaster van Releases4u dat het platleggen van de site nog wel eens gevolgen kon gaan hebben voor de servers van Vuurwerk. Bij die webhoster staat ook de site van de Stichting Brein, die eerder deze week al slachtoffer werd van een DDOS aanval. "Van mij mogen al die internetpiraatjes op onze site schieten. Dan hebben ze het te druk om muziek en films te kopiëren.", zo luidt de nonchalante reactie van Brein.

De webmaster van Releases4u vind de werkwijze van Brein oneerlijk: "Het wordt eens tijd dan Brein eens het voorbeeld volgt van Adobe in de zaak Dmitry Sklyarov. In die zaak was de wet ook niet duidelijk geregeld en Adobe wou toch duidelijkheid. Ze hebben toen de verdediging van Dmitry betaald. Resultaat: een gerechtelijke uitspraak en dus duidelijkheid.

Zolang ed2k-sites door de juridische rompslomp in financiële nood komen komt er geen rechtzaak en schikt de tegenpartij. Daardoor komt er geen duidelijkheid. Als BREIN de verdediging van de ed2k-sites wil betalen en er geen consequenties worden verbonden aan de rechtelijke uitspraak, dan zal Releases4U zich in een proefproces kunnen verweren zodat er eindelijk duidelijkheid ontstaat.". Soortgelijke argumenten gebruikte Emule.nl ook om zich te verdedigen, maar Brein trekt zich hier vooralsnog weinig van aan en gaat gewoon door met haar acties.