2min

Tags in dit artikel

,

Soa Aids Nederland lanceert vandaag de nieuwe website soatest.nl. Deze site geeft advies over de vraag moet ik mij laten testen op hiv of een andere soa of is dat niet nodig? Bezoekers van de site doorlopen een vragenlijst. Uniek aan deze lijst is dat de gestelde vragen afhangen van de gegeven antwoorden. Elke bezoeker doorloopt alleen de vragen die voor hem of haar relevant zijn en krijgt daarop een advies. De site is drempelverlagend voor mensen die de stap naar een arts of GGD te groot vinden. Soa Aids Nederland wil via deze site mensen, die risico hebben gelopen op hiv of een andere soa, stimuleren zich te laten testen. Bovendien is het ook een middel om mensen, die geen risico hebben gelopen, te adviseren dat ze zich niet hoeven te laten testen.

Advies op maat
De site maakt in het advies onderscheid tussen hiv-testen en soa-onderzoek. Bij een soa-onderzoek gaat het om de soa; chlamydia, gonorroe, syfilis en hepatitis B. Zo kan het voorkomen dat iemand één van deze soa-testen krijgt aanbevolen of zowel een hiv-test als soa-onderzoek. Bezoekers die een testadvies krijgen, kunnen dit uitprinten en meenemen naar de arts of GGD. Zo kan de hulpverlener efficiënt te werk gaan. De mensen die geen testadvies krijgen, worden voorzien van informatie.

Actief testen beleid
De site is onderdeel van het Actief testen beleid van Soa Aids Nederland. Immers door infecties vroegtijdig op te sporen en te behandelen, wordt ook verdere verspreiding voorkomen. Het beleid schrijft voor dat mensen, die een verhoogd risico lopen op hiv en soa, zich regelmatig moeten laten testen. Het gaat hier onder andere om mensen met veel wisselende partners, mannen die seksueel contact hebben met mannen en mensen die afkomstig zijn uit gebieden waar hiv veel voorkomt. Daarnaast blijft Soa Aids Nederland mensen stimuleren om veilig te vrijen.

Onderzoek naar testbarrières
Aan de site is een onderzoek gekoppeld naar barrières om te testen. Om die reden is de site de afgelopen maand al toegankelijk geweest voor mannen die seks hebben met mannen. Uit het onderzoek moet blijken of de site effect heeft en of de site nog bijstelling behoeft. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

Klik hier om de website te bezoeken