2min

Tags in dit artikel

, ,

MyDoom.Y, de nieuwste versie van het MyDoom-virus zorgt voor heel wat ophef en opgetrokken wenkbrauwen bij beveiligingsexperts. Het nieuwe virus bevat namelijk een complete beschrijving van hoe het werkt en zelfs een foto van Sven J, de maker van Netsky.

Opmerkelijk is vooral de uitvoerige beschrijving van hoe MyDoom precies werkt en wat het nou precies doet. Dit laat de experts in verbazing achter. Mikko Hypponen van antivirus-bedrijf F-Secure zegt: “Het lijkt wel of de makers ons hebben willen helpen, wat heel raar is”. Hypponen heeft ook wel een theorie over de bijgevoegde foto: “Misschien willen de makers daarmee zeggen: kijk, wij hebben de strijd met de maker van Netsky gewonnen. Maar Netsky was wel veel meer verspreid dan het MyDoom virus”.

Er heeft een soort van lange concurrentiestrijd gewoed tussen de makers van Netsky en van MyDoom. De ene virusmaker probeerde met zijn gemaakte virus het van de ‘concurrent’ uit te schakelen, en in de vele virus-varianten zaten voor de tegenpartij uitdagende boodschappen verstopt.

Sven J, de 18-jarige Duitser, maker van Netsky en van het Sasser-virus, is inmiddels al opgepakt door de Duitse politie en heeft ook al bekend de maker te zijn van deze virussen. Dit zou de reden kunnen zijn dat de MyDoom-maker zich nu de winnaar voelt.

Inmiddels zijn er ook al voor alle gangbare antivirus-softwarepakketten updates uitgebracht die MyDoom.Y detecteren en verwijderen. Mocht u meer informatie willen over de gevaren en de gevolgen van het virus dan kunt op de site van Symantec terecht.