2min

Tags in dit artikel

,

BitTorent, het populaire p2p-netwerk kreeg een klap toegebracht toen de site Suprnova.org vanwege juridische dreigementen offline moest.
De man achter deze BitTorrent-site wil deze maand nog een een nieuw uitwisselingssysteem lanceren onder de naam eXeem.

BitTorrent is gebouwd op trackers. Deze houden bij welke gebruikers een bepaald bestand hebben, om de aanbieders en de vragers met elkaar te verbinden.
Hierdoor kun je makkelijk en snel een bestand vinden. Dit was ook de doorslag van het succes van BitTorrent.

Filmstudio’s hadden echter de zwakke plek van het systeem gevonden, en door sites aan te pakken die lijsten met trackers aanbieden, hebben ze het netwerk een zware slag toegebracht.
Een belangrijk slachtoffer van deze campagne was Suprnova.org. Deze site controleerde of een tracker wel degelijk naar het gezochte bestand leidt.

De man achter Suprnova.org, bekend onder de naam Sloncek is nog lang niet verslagen, want heeft bekend gemaakt aan een nieuwe software voor een p2p-netwerk te werken, genaamd eXeem.
In een interview met Novastream-webradio zei hij dat eXeem de ideeën van BitTorrent en Kazaa combineert.
Net als bij BitTorrent zal eXeem gebruik maken van trackers die mensen naar gewenste bestanden leiden.
Net als bij Kazaa zullen deze trackers overal te vinden zijn. Er zal één centrale lijst worden bijgehouden.

Hierdoor zou volgens Sloncek het systeem minder kwetsbaar zijn voor juridische aanvallen. eXeem is inmiddels al een paar maanden in ontwikkeling en wordt op dit moment getest door een kleine, gesloten groep gebruikers.
Een eerste openbare versie van de software zou nog deze maand uitkomen.

Momenteel is echter enkel de Windows-versie in ontwikkeling. Sloncek heeft nog plannen voor Linux- en Mac-versies, maar de ontwikkelingskosten zullen terugbetaald moeten worden uit advertenties die door de Windows-versie eXeem getoond worden.