2min

Tags in dit artikel

, ,

De FBI gaat stoppen met het gebruik van het intern ontwikkelde internet spywareprogramma Carnivore (later hernoemd naar DCS-1000). Dat heeft de veiligheidsdienst bekend gemaakt.

Het programma werd in 1998 in gebruik genomen om e-mails en ander internetverkeer te monitoren. De FBI ontwikkelde het programma om de toenemende internetcommunicatie tussen mogelijke terroristische organisaties in de gaten te houden.
De de bekendmaking van het systeem in 2000 ontketende het programma een storm van protest bij diverse mensenrechtenorganisaties. Zij meenden dat het programma inbreuk pleegde op de privacy van de burger.

Het Senaat en het Huis van afgevaardigden eisten daarom dat de FBI een uitgebreid rapport opstelde van elke keer dat het gebruik maakte van Carnivore.
Uit deze rapportages bleek echter dat afgelopen jaren geen gebruik gemaakt werd van het programma.
Alhoewel er in 2002 vijf onderzoeken en in 2003 acht onderzoeken plaatsvonden naar internetcommunicatie werd er in geen van de gevallen gebruik gemaakt van Carnivore.

In plaats daarvan maakte de FBI gebruik van commerciële varianten van Carnivore. Alhoewel Carnivore bij de introductie volgens de FBI vele malen beter was dan commerciele alternatieven, blijkt het systeem inmiddels verouderd te zijn.

Carnivore had bij de introductie een geschatte levensduur van 4 jaar, wat overeenkomt met de levensduur van commerciële software. Toch wil de FBI niet een nieuw programma in eigen beheer gaan ontwikkelen.
Recentelijk moest de dienst nog constateren dat een digitaal dossierprogramma al bij de introductie dermate verouderd, dat het niet meer te gebruiken was.

In de toekomst wil de FBI daarom meer gebruik gaan maken van commerciële software. De dienst denkt daardoor beter mee te kunnen komen in de snelle ontwikkelingen op het gebied van internet en communicatie. Daarnaast zal het meer gaan samenwerken met providers, voor het gericht monitoren van personen, zodat er minder tot geen e-mails gescand hoeven te worden van niet verdachte klanten.