2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft heeft toegezegd dat het een Itanium editie zal gaan uitbrengen van haar toekomstige besturingssysteem Longhorn Server. De editie zal deel gaan uitmaken een vernieuwde marketingcampagne die Microsoft en Intel vandaag begonnen zijn.

Het grootste deel van Windows server besturingssystemen draait op x86 processors als Intel’s Xeon en AMD’s Opteron. Omdat Intel’s Itanium niet echt compatible is en daarnaast ook niet veel gebruikt wordt, had de processor tot nog toe een lage prioriteit voor Microsoft.

Intel en Itanium partner Hewlett-Packard hebben Microsoft echter weten te overtuigen van hun standpunt over de toekomst van de Itanium chip. Intel en HP geloven namelijk dat de Itanium dé kans voor Microsoft is om zich te profileren op het hoogste segment van de servermarkt, namelijk die van de multiprocessor servers die grote en cruciale taken moeten uitvoeren.

"Onze positie in deze zaak is tot nog toe niet zo duidelijk geweest als het zou moeten zijn. We zijn toegewijd aan de Xeon, maar zeer zeker ook aan de Itanium", aldus Bob Muglia van Microsoft.
De drie bedrijven hebben nu afgesproken dat er in 2007 een Itanium versie van Longhorn server zal uitgebracht worden. De versie zal tegelijkertijd uitkomen met de Longhorn server editie voor x86 processors. Verder zullen de bedrijven een campagne starten, genaamd Route64, waar er in diverse steden activiteiten zullen zijn om de voordelen van 64-bit processors te promoten.

Daar blijft het echter niet bij. Microsoft zal ook 1.600 Itanium servers kopen van HP, iets waar HP natuurlijk erg blij mee is: "We zijn momenteel positiever dan we ooit geweest zijn, sinds de introductie van de Itanium", aldus Rich Marcello van HP.

Zoals meerdere chips momenteel, heeft ook de Itanium 64-bit extensies, waardoor de processor met gemak meer dan 4GB geheugen kan gebruiken. Grote bedrijven maken dankbaar gebruik van deze mogelijkheden. Zo ook het bedrijf Premier Bank Card dat gebruik maakt van een HP integrity server met 12 Itanium processors en 24GB geheugen. Het bedrijf draaide voorheen systeem met een Xeon processor, maar deze bleek niet te voldoen aan de eisen van het bedrijf.

Microsoft beseft heel goed dat het met een betere ondersteuning kan voorkomen dat dergelijke bedrijven opnieuw een overstap maken naar een andere processor en eventueel ook een ander besturingssysteem kiezen.
Daarnaast is er ook opkomende concurrentie van Linux. Zo introduceerde Fujitsu vorige week haar nieuwe 32 processor Itanium servers en begint in juni al met het leveren van deze apparaten op basis van het Linux besturingssysteem.

Microsoft zal naast de Itanium promoties ook een grote campagne voeren ter promotie voor haar 64-bit editie van Windows XP. Het bedrijf claimt hoge prestatiewinsten in onder andere Active Directory. Een nieuwe lijn 64-bit serversoftware staat op de planning voor 2005 en 2006.