2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Samen met Channel 4-zender, een British Film Institute en de afstandsonderwijzer Open University heeft de BBC een nieuwe, radicale medialicentie bedacht.
In een tijd dat de film- en muziekindustrie in oorlog liggen met de internetgebruiker, willen zij met hun Creative Archive-licentie juist net het downloaden van muziek en films bevorderen. Er is slechts een afspraak: het materiaal mag niet gebruikt worden in een commercieel product.

De bedoeling van de bedenkers van Creative Archive Licentie (CAL) is om beeldmateriaal, hoofdzakelijk uit oude archieven op een transparante manier beschikbaar te stellen. Deze nieuwe licentie geeft hen duidelijke regels over wat er precies met de muziek en filmfragmenten mag gebeuren.
De bedenkers van de zogenaamde CAL haalden hun inspiratie bij de Creative Commons-licentie, die loopt in de VS.

Mensen die een filmfragment onder CAL downloaden, mogen deze op een legale manier kopiëren en aanbieden aan derden. Ook mogen de handige mensen onder de downloaders de fragmenten aanpassen en opnieuw monteren. Uiteraard geldt hier de voorwaarde dat het uiteindelijke werk een aftitel bevat waar de bronverwijzing in vermeld wordt. Ook mag deze (her)montage niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
Een politicus die op deze filmfragmenten en muziekstukken valt, en het laat monteren voor in een politiek spotje, mag z’n spotje niet uitgeven, want een voorwaarde is ook dat de gedownloade muziek en film niet voor politieke doeleinden gebruikt zal worden.

Tegen de zomer zou initiatiefnemer BBC een aantal natuurdocumentaires en nieuwsprogramma’s online willen beschikbaar stellen. Voorlopig kan er nog niets gedownload worden onder de CA-licentie.
Op termijn moeten er ook andere genres kunnen aangeboden worden. Een beperking voor het aanbieden van dergelijk materiaal is dat ze wel de rechten moeten krijgen voor het aangeboden materiaal.
Ook Channel 4 is voor het stapsgewijze aanbod. Initieel zal het aanbod bestaan uit ‘establishing shots and general views’, wat grof gezegd sfeerbeelden zijn.

Het Britse filminstituut wil heel ander filmmateriaal online zetten. Zij zouden de nadruk willen leggen op filmhistorische fragmenten, waaronder archiefbeelden van Britse steden uit de helft van de vorige eeuw, oude nieuwsberichten en ‘stille’ films.

Deze Creative Archive-licentie is niet een plotse ingeving die van vandaag op morgen is bedacht. Het is allemaal begonnen met de belofte van directeur-generaal Greg Dyke van de BBC in 2003. Hij beloofde toen dat de staatszender op korte termijn zijn volledig beeldarchief zou openstellen voor het grote publiek via Internet.

Deze organisaties bezitten samen een heleboel boeiende en interessante film- en geluidsfragmenten. Een nadeel voor ons, Europeanen is dat wij geen rechtstreekse toegang zullen hebben tot de verschillende beeldarchieven. Creative Archive wordt gefinancierd met Brits overheidsgeld, waardoor de organisaties hun materiaal enkel kunnen aanbieden aan inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Uiteraard kunnen deze het beeldmateriaal wel verspreiden naar elders in de wereld.