2min

WhatsApp heeft de zakelijke versie van zijn dienst, ook wel WhatsApp Business, in Nederland beschikbaar gemaakt. Vooralsnog gaat het om de Android-uitvoering van de app. Later zal WhatsApp Business ook naar iOS komen. 

Half januari werd de zakelijke versie van WhatsApp officieel gelanceerd. Toen zagen we dat de app alleen te downloaden was in Indonesië, Italië, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Het is geen verrassing dat WhatsApp Business nu in Nederland beschikbaar is, aangezien er destijds de belofte was om de dienst spoedig in de rest van de wereld beschikbaar te maken.

De gratis Android-app is bedoeld voor kleine bedrijven, die voortaan makkelijker in contact moeten komen met klanten. Ook de 1,3 miljard gebruikers moeten eenvoudig kunnen chatten met bedrijven die zij belangrijk vinden. Zij kunnen door het bedrijfsprofiel tevens voorzien worden van nuttige informatie zoals een bedrijfsomschrijving, e-mailadres, adres en website.

Mogelijkheden voor bedrijven

Bedrijven krijgen de beschikking over berichttools om tijd te besparen. Er is de mogelijkheid om snelle antwoorden in te voeren, voor veelgestelde vragen. Met de optie begroetingen krijgen klanten een introductie van het bedrijf, terwijl de optie afwezigheidsberichten klanten op de hoogte stelt dat je niet kunt antwoorden. Door simpele statistieken, zoals het aantal gelezen berichten, kan beoordeeld worden wat werkt en wat niet.

De klant zal daarbij weten dat hij met een bedrijf chat, aangezien een bedrijf gemarkeerd wordt als een zakelijk account. Na verloop van tijd hebben sommige bedrijven bevestigde accounts, nadat het is bevestigd dat het telefoonnummer van het account overeenkomt met het telefoonnummer van het bedrijf. Om in contact te komen met een bedrijf hoeft de klant niets te downloaden.

Kleine bedrijven mogen gratis gebruikmaken van de dienst. Later zullen grote ondernemingen moeten betalen. Het is voorlopig echter nog niet bekend hoeveel zij moeten betalen en hoe dat precies werkt.