De tijd dat mensen zich achter hun IP adres konden verschuilen is definitief voorbij. De Hoge Raad heeft provider Lycos in een rechtzaak veroordeeld tot het openbaar maken van de persoonsgegevens van een oplichter.

Aanleiding
De rechtzaak was door een Tilburgse postzegelhandelaar tegen Lycos aangespannen, nadat de man op het internet onterecht beschuldigd was van oplichting bij een veiling.
Het feit dat de zaak is doorgezet tot in het hoogste rechtsorgaan van Nederland heeft als gevolg dat Lycos niet meer in beroep kan gaan tegen de uitspraak.

Providers hebben altijd de stelling ingenomen om de privacy van hun klanten te willen waarborgen en werkten tot voor kort niet mee aan verzoeken tot het openbaar maken van persoonsgegevens.
De Hoge Raad dacht daar echter anders over en heeft nu bepaald dat het van een reëel belang is om deze gegevens te onthullen.

Grote gevolgen
Verschillende advocaten die zich gespecialiseerd hebben op het gebied van internet, verwachten dat de uitspraak grote gevolgen zal hebben voor andere zaken, doordat rechters en advocaten zich in andere zaken zullen beroepen op de zaak (jurisprudentie).
De vereniging van internetaanbieders verwacht echter dat het niet in zo’n vaart zal lopen. De rechter heeft in de zaak namelijk geen een algemene uitspraak gedaan en heeft benadrukt dat elke zaak apart beoordeeld moet worden.

Brein onderneemt ook actie
Auteursrechtenorganisatie Brein is in ieder geval erg blij met de uitspraak en heeft vandaag alle gebruikers die muziek aanbieden via KaZaa vogelvrij verklaard.
De stichting verloor eerder dit jaar nog een rechtzaak, omdat het ten onrechte een Amerikaans bedrijf had ingeschakeld om IP adressen te achterhalen van mensen die muziek delen.

Brein heeft sinds die tijd alle IP adressen van aanbieders zelf verzameld en gaat nu actie ondernemen. De stichting gaat de uitspraak gebruiken om met providers te onderhandelen voor een oplossing van het gebruik P2P services zoals KaZaa. De stichting wil daarnaast de gebruikers rechtstreeks gaan benaderen.