Zijn hardware forums wel zo betrouwbaar als ze lijken? Het gerucht gaat dat er mensen ingehuurd zijn door NVIDIA om onder een valse naam reclame te maken op hardware-sites.

Deze beschuldigingen krijgen ze onder andere van de hardware website EliteBastards.com. Dit zorgt voor nogal wat beroering en terecht. Mensen op een hardwareforum gaan ervan uit dat ze een onafhankelijk advies krijgen en een eerlijk antwoord op hun vragen. Er zijn nog geen harde bewijzen dat deze praktijken ook daadwerkelijk plaatsvinden.

De bewering dook als eerst op bij EliteBastards en Beyond3D.com. Daarna pikte The Consumerist het gerucht ook op. De geruchten zijn tot stand gekomen, omdat een bedrijf dat voor NVIDIA werkt, namelijk de Arbuthnot Entertainment Group (AEG), aparte diensten aanbied aan haar klanten. Volgens de AEG site zijn ze namelijk gespecialiseerd in "Message board monitoring and response" en "Strategic seeding viral assets to ensure they are spread far and wide". Met andere woorden: het reageren op negatieve berichten en het op slinkse wijze reclame maken voor bedrijven via fora.

Volgens The Consumerist zouden acteurs zich voordoen als gewone bezoekers, die buitengewoon tevreden zijn over NVIDIA. Om onopvallend te zijn, nemen ze eerst gewoon deel aan de forumdiscussies. The Consumerist verwijst ook naar een ander bericht wat op een website verscheen, waarin een sollicitant beweerd dat de acteurs 50 tot 100 identiteiten aannemen.

Dit zorgt voor een grote schok in de internetwereld. Mensen vertrouwden erop dat op fora onafhankelijke adviezen werden gegeven. Ook wordt er gespeculeerd over een zelf soort gedrag uit de hoek van ATI, NVIDIA’s grootste concurrent. Volgens NVIDIA is dit allemaal niet waar en het enige wat AEG doet is het reageren op de posts van NVIDIA fans. Wat hij wel toegeeft is dat deze fans hardware ontvangen van NVIDIA om te testen. NVIDIA verteld niet wat ze aan de klanten geven in ruil voor hun diensten, en ook niet wie het precies zijn.

Hardwareforum-bezoekers zitten dus met een vraag: zijn die enthousiastelingen nu oprecht enthousiast, of ingehuurd door NVIDIA?