Vorige week ging al het gerucht dat Google rond deze tijd van de maand met de eerste ontwikkelaarspreview van Android P zou komen. Dat mocht zo zijn, want vandaag heeft Google officiële de preview vrijgegeven. Daarin vinden we een boel fijne nieuwe functies voor de volgende grote versie van het mobiele besturingssysteem.

In de aankondiging deelt Google enkele van de belangrijkste nieuwe functies voor Android. Het gaat niet om alle vernieuwingen, maar wel de leukste die het bedrijf zelf wilde uitlichten. In mei, als de volgende Google I/O plaatsvindt, maakt het bedrijf meer bekend.

Nieuwe functies

Er zijn dus een aantal nieuwe functies toegevoegd aan Android P. Hieronder zetten we se op een rijtje.

  • Indoor wifi-positionering: het is al langere tijd mogelijk om in diensten als Google Maps kaarten van winkelcentra en vliegvelden te bekijken. Maar de navigatie in die gebouwen is nog ingewikkeld. Android P heeft nu ondersteuning voor WiFi Round-Trip-Time (RTT) dat het mogelijk maakt om de afstand van een mobiel apparaat tot wifipunten te meten. Aan de hand daarvan weet men waar een toestel zich tot een accuratesse van 1 tot 2 meter bevindt.
  • Uitsparingen in het scherm: het is een trend die gaande is in de wereld van smartphones: schermen die de hele voorkant bedekken. Om ruimte te maken voor bijvoorbeeld de selfiecamera en andere sensoren, moeten fabrikanten nog een uitsparing laten in het scherm. Nu wordt die uitsparing ondersteund in Android P.
  • Verbeterde notificaties: vernieuwd aan Android P is de manier waarop berichten worden weergegeven. Dat is vooral een stuk overzichtelijker gemaakt.
  • API voor meerdere camera’s: het is binnen Android P nu ook mogelijk om van meerdere fysieke camera’s tegelijk beelden te bekijken. Een telefoon met dubbele camera heeft nu dus ook de mogelijkheid om elk van die camera’s los te bekijken.
  • Andere mogelijkheden: Google heeft ook upgrades doorgevoerd voor de bitmapfactory en ondersteuning voor hdr vp9 ingevoerd.