2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Pakweg anderhalve week geleden besloot de Russische rechtbank dat berichtenapp Telegram niet langer gebruikt mocht worden in de Russische Federatie. Daar werd toe besloten nadat de makers van de app weigerden de sleutels vrij te geven, waardoor het voor Russische inlichtingendiensten niet mogelijk bleek om berichten in te zien. De blokkade voor de app heeft grote gevolgen, onder meer voor Google.

In Rusland zijn er nu zo’n achttien miljoen IP-adressen geblokkeerd als direct gevolg van de problemen met Telegram. Google bevestigt nu aan de site TechCrunch, dat het schadelijke gevolgen ondervindt aan de blokkade. Onder meer Google Search, Gmail en push-notificaties voor Android-apps ondervinden gevolgen van de Russische blokkade.

Blokkades door Rusland

“We zijn ons ervan bewust dat sommige gebruikers in Rusland geen toegang hebben tot bepaalde Google-producten en onderzoeken die berichten,” aldus een woordvoerder van Google in een e-mail. Naar het schijnt heeft ook Amazon hier last van, maar dat bedrijf heeft de berichtgeving nog niet bevestigd.

De problemen komen voort uit het feit dat de Russische telecomregelgeving Roskomnadzor (RKN) besloten heeft alle IP-adressen die Telegram gebruikt te blokkeren. Dat zijn er een hoop en zullen er vermoedelijk nog wel meer worden. Dat komt omdat Telegram constant van IP-adres wisselt. Op het moment dat RKN er een blokkeert, wordt weer een nieuwe gebruikt. Zo kan Telegram toch bereikbaar blijven in Rusland, ondanks actief van RKN.

VPN-diensten

Hoeveel Russen precies gebruik maken van Telegram is niet helemaal zeker. Naar het schijnt zijn er in elk geval twee miljoen Russen die gebruik maken van VPN-dienst Vee Security, om zo de virtuele firewall van de Russische overheid te omzeilen. Tegelijk wordt er dus gebruik gemaakt van allerhande andere methodes om Telegram bereikbaar te houden, waaronder de wisseling van IP-adres. Vooralsnog ondersteunen de partners van Telegram, waaronder Google en Amazon, nog deze techniek, maar als teveel verschillende diensten geblokkeerd worden, kan daar wel eens een einde aan komen.