De Franse overheid ligt de laatste weken behoorlijk onder vuur vanwege plannen waarbij jonge werknemers makkelijker ontslagen kunnen worden. De Franse overheid wil dezelfde soort perikelen voorkomen als het gaat om het investeringsbeleid en daarom heeft het een spel laten ontwikkelen.

Het spel moet de speler inzicht geven in welke problemen minister Jean-Francois Cope van financiën ondervindt bij het opstellen van zijn raming. Cope liet tijdens een speech weten dat het spel in mei op de markt komt.

"Het idee voor het spel komt uit Japan en wij hebben het geschikt gemaakt voor het grote publiek. Spelers nemen mijn rol in en moeten een budget opstellen. Vervolgens moeten ze het budget handhaven terwijl er ook onvoorziene kostenposten optreden. Het is een leuke manier om kennis te maken met de problemen die wij als overheid hebben," aldus Cope.

Als speler krijg je de beschikking over 300 miljard euro en moet je onder andere ook rekening houden met een maximaal begrotingstekort van drie procent, zoals is afgesproken binnen de EU.
Of mensen op deze manier dichter bij de politiek komen te staan is nog even afwachten, maar als het daadwerkelijk aanslaat is het wellicht ook een idee voor Rita Verdonk of Gerrit Zalm.