Abonneer je gratis op Techzine!

Files veroorzaken jaarlijks veel economische schade. De Nederlandse overheid wil met een online game het aantal files verminderen.

Samen met het adviesbureau DTV Consultants uit Breda en het Rotterdamse multimediabedrijf Organiz heeft de overheid een online game ontwikkeld om het fileleed te verminderen. De game heet Van5naar4 en wil deelnemers ertoe aanzetten één dag in de week de auto thuis te laten staan.

In plaats van de auto moeten de deelnemers op een ‘slimmere’ manier op hun werkplek zien te komen, bijvoorbeeld door de trein te nemen. "Een dag slim reizen is een kleine stap, maar het scheelt aan files en CO2-uitstoot als heel Nederland meedoet", zegt Sander Buningh van DTV Consultants.

Voordat de game op grote schaal gelanceerd wordt, zal er eerst een proef plaatsvinden. Vanaf september gaat een groep bedrijven het spel spelen voor een proefperiode van zes maanden met elk 50 tot 300 van hun werknemers. Onder meer de gemeente Wageningen en de Rotterdam School of Economics zullen het spel eerst testen. Met andere gemeenten, waaronder Eindhoven, zijn de gesprekken al in een vergevorderd stadium, zo meldt Omroep Brabant.

Doel van het spel is dat werknemers één dag in de week de auto thuis laten staan en een andere manier vinden om op hun werk te komen. Hiermee kunnen de deelnemers punten verdienen. De deelnemers kunnen teams vormen en de strijd aangaan met andere afdelingen. Het team dat de meeste punten behaalt, wint een prijs. Wat deze prijs precies is, is vooralsnog niet bekend.

Een test van vier maanden met vijftig werknemers van DTV Consultants verliep succesvol. Er werd ruim 6000 kilometers met de auto uit de spits gehaald.