Microsoft wijzigt ondersteuning voor Windows Server 2008 SP2

Microsoft wijzigt ondersteuning voor Windows Server 2008 SP2

Hoewel de verlengde ondersteuning voor Windows Server 2008 Service Pack 2 al op 14 januari 2020 afloopt, besluit Microsoft om het ondersteuningsmodel te wijzigen voor de tijd die nog rest.

In een blogpost verduidelijkt Microsoft de wijzigingen. Windows Server 2008 SP2 volgt voortaan een vergelijkbaar ondersteuningsmodel als voor Windows 7 en Windows 8.1 werd geïntroduceerd in oktober 2016.

Voortaan zullen drie updates per maand worden aangeboden:

  • Een ‘security only’-update die alle nieuwe beveiligingsupdates van de maand bevat en op Patch Tuesday (tweede dinsdag van de maand) wordt beschikbaar gemaakt.
  • Een ‘security monthly’-update die alle nieuwe beveiligingsupdates en updates van vorige maanden bundelt. Deze wordt eveneens op Patch Tuesday beschikbaar gemaakt.
  • Een ‘preview’-update die een preview biedt van nieuwe features die in de volgende maand zullen worden toegevoegd, alsook beveiligingsupdates van de vorige maanden. Deze update wordt op de derde dinsdag van de maand beschikbaar gemaakt.

Microsoft zal het nieuwe model vanaf augustus hanteren voor de preview-update en vanaf september voor de security-updates. Het nieuwe model moet een “consistente en vereenvoudigde service-ervaring” bieden.

Hoewel de verlengde ondersteuning binnenkort al afloopt, zal Microsoft nog tot 2026 tegen betaling ondersteuning blijven bieden voor Windows Server 2008 SP2.

Update: Een vorige versie van dit artikel sprak over Windows Server 2008 R2. Het is evenwel Windows Server 2008 SP2 waarvan het ondersteuningsmodel wordt gewijzigd. Het artikel werd aangepast om dat te verduidelijken.