2min

Tags in dit artikel

, , ,

Internetpiraterij kost de filmindustrie jaarlijks zo’n 3,3 miljard dollar. De filmindustrie wil dat de mensen weten voor hoeveel geld er jaarlijks niet betaald wordt.

Veel mensen downloaden liever een film dan er een bioscoopkaartje voor te moeten betalen. Dit kan uiteraard voordelig zijn omdat films online vaak eerder verkrijgbaar zijn dan dat ze in de bioscoop worden uitgezonden. De cijfers zijn enigszins misleidend, want een groot deel van de mensen die bepaalde films downloaden hebben deze in sommige gevallen ook in de bioscoop gezien, waardoor er dus wel degelijk betaald is om de film te zien.

Met zijn 3,3 miljard dollar overbrugt dit bedrag de vorige ramingen met 75 procent. Het rapport werd vorige keer niet vrijgegeven door the Motion Picture Association of America (MPAA). Er is destijds echter wél gepleit voor het vrijgeven van de cijfers. Deze keer is er echter wel data vrijgekomen, omdat the Wall Street Journal vragen stelde aan MPAA. Uiteindelijk ging MPAA ermee akkoord en bracht zo een klein rapport uit.

Terwijl Warner Bros en Twentieth Century Fox geen bezwaar hadden tegen de openbaarstelling van de gegevens hadden Walt Disney en Paramount dat wel.

"Sommige studio’s debatteerden dat het publiek maken van de cijfers de filmindustrie zou helpen strengere wetten en handhaving af te dwingen", aldus the Wall Street Journal. "Andere studio’s zeiden dat de cijfers zo slecht waren dat het vrijgeven hiervan hun standaardprijzen zou doen veranderen in te lage prijzen."

De cijfers zijn echter zó veel hoger dan de vorige, dat dit de eerste melding is van wat voor schade en gevolgen het heeft om films te downloaden.