2min

Tencent, de Chinese internetgigant die tegenwoordig meer dan vijfhonderd miljard dollar waard is, verlegt zijn focus steeds meer naar open source. Het bedrijf is vanaf nu een platinum-lid van de Linux Foundation en krijgt daarmee een plaats aan de directietafel van de stichting.

Er is al langer een samenwerkingsverband tussen de Linux Foundation en Tencent. Zo is Tencent een van de oprichtende leden van het deep learning programma dat de Linux Foundation eerder dit jaar lanceerde. Nu zet het extra kracht achter die samenwerking, door platinum member te worden.

Twee kanten op

De samenwerking tussen Tencent en de Linux Foundation werkt twee kanten op. Enerzijds zal Tencent “ondersteuning en resources” bieden aan projecten van de Foundation en gemeenschappen. Tegelijk mag de Chinese firma zelf gebruik maken van de kennis en ervaring van de Foundation.

Zo zal Tencent twee van zijn open source projecten overdragen aan de Foundation: het project dat zich op microdiensten concentreert en TARS heet, en het open source name service project Tseer. Ook zal een open source AI-project, Angel genaamd, overgezet worden naar de deep learning foundation.

Niet verrassend

“We zijn vereerd om een platinum-lid te zijn van de Linux Foundation. Open source is een kerncomponent van de technische strategie van Tencent,” laat Liu Xin, algemeen manager van de Mobile Internet Group van Tencent, weten. Andere platinum-leden zijn onder meer AT&T, Cisco, Huawei, IBM, Microsoft en Samsung.

Dat Tencent deze stap zet, is niet heel verrassend. Het bedrijf voegde zich eerder dit jaar nog bij een andere open source groep: het Open Compute Project (OCP), wat open source naar de hardware-industrie wil brengen.