Commander Bahman, dat is de nieuwste Iraanse actieheld die een rol gaat spelen in een computerspel dat Iraanse schoolkinderen aan het ontwikkelen zijn.

De ruzie tussen Amerika en Iran over het nucleaire onderzoek in het laatstgenoemde land loopt hoog op en het leeft ook onder de bevolking van Iran. Schoolkinderen leven hun frustratie nu uit op een zelfgemaakte game die voor maart 2007 op de markt gaat verschijnen.

De kinderen van de Islamic Student Societies zijn bezig met een spel waarin Commander Bahman een heldenrol vervult. Wat is het geval? De Iraanse nucleaire onderzoeker Doctor Kousha heeft besloten om een pelgrimstocht te ondernemen naar de heilige stad Kerbala in Irak. Helaas voor Kousha wordt hij gevangen genomen door Amerikaanse troepen.

Dat is tegen het verkeerde been van Commander Bahman, die naar Irak vertrekt om Doctor Kousha te bevrijden. Wat voor een soort game het precies is en andere details worden pas vrijgegeven tijdens een persconferentie bij de release in maart 2007. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de game zijn opwachting zal maken op de E3 volgend jaar mei.

De game is overigens een reactie op een spel van het bedrijf Kuma Reality games, dat al vaker in opspraak kwam wegens controversiële games. Zo bracht het bedrijf recentelijk ‘U.S. attacks Iran’ of ‘Assault on Iran’ uit, waarin de speler met speciale eenheden de nucleaire laboratoria van Iran moet vernietigen. Ook dit spel bracht flink wat opschudding teweeg, zo eistten veel Iranezen dat het spel offline werd gehaald.

Lees meer