2min

Tags in dit artikel

, , ,

Recentelijk was op Techzine te lezen dat Google de Nederlandse kaarten van Google Earth bijgewerkt heeft, waardoor ons land nu op de meeste plaatsen een stuk gedetailleerder te zien is. Een onaangename verrassing voor energieproducent Essent zo blijkt uit een interne mail van het bedrijf.

Het is bekend dat Google Earth bepaalde plaatsen censureert. In het verleden hebben overheden hun zorg uitgesproken over het feit dat gevoelige objecten, waaronder militaire objecten, in volle glorie te zien waren in Google. Vrijwel al deze objecten zijn momenteel gecensureerd in Google, maar dat geldt niet voor niet-overheidsobjecten, die mogelijk toch als gevoelig aangemerkt kunnen worden.

Dat is althans de mening van sommige critici en ook de mening van Energieleverancier Essent. Het bedrijf heeft in een interne mail haar bezorgdheid geuit over het feit dat de Amercentrale in Geertruidenberg tot in detail te zien is in Google Earth. Energiecentrales worden door sommige specialisten en critici gezien als potentieel doel van terroristen en uit een interne mail van Essent waar de website Marketingfacts de hand op heeft weten te leggen, blijkt dat ook Essent zelf niet blij is met de gedetailleerde weergave van één van haar grootste energiecentrales.

Quote:

Google Earth is verbeterd. Heel Nederland is nu piekfijn en haarscherp te bewonderen dankzij de luchtfoto’s van Google en Aerodata. Essent is niet erg blij met het verbeterde Google Earth.

Download Google Earth, zoek even naar ‘Geertruidenberg, Nederland’ en na een paar klikken met de muis ben je zover ingezoomd dat je zelfs de auto’s op het terrein van de Amercentrale ziet staan. ‘We zijn er enigszins door verrast. Deze gedetailleerde beelden vallen als het ware uit de lucht, we wisten niet dat het eraan zat te komen. Je kunt op de foto’s dan wel niet heel veel meer op zien dan op een goede stafkaart, maar dan nog: je ziet redelijk veel details’, zegt woordvoerder Jan Veenstra. ‘We gaan nu bekijken of de veiligheidsrisico’s hiervan aanvaardbaar zijn. Als dat niet het geval blijkt te zijn, dan gaan we bekijken of we er wat aan kunnen doen.’

Het is niet duidelijk welke stappen Essent nu gaat ondernemen, Google heeft in ieder geval nog niet gereageerd op de berichtgeving.