1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Op verzoek van piraterijbestrijder Brein heeft beheerder Edutel van het glasvezelnet Onsnet vandaag de illegale FTP ’topsite’ MB afgesloten. Dergelijke ’topsites’ staan aan de top van de piraterij op internet. Deze sites hebben het allereerst illegale bestanden van de nieuwste films, muziek, games en software en worden gebruikt voor de bevoorrading van dvd piraten, illegale websites, nieuwsgroepen en tenslotte de p2p netwerken. Brein deed het verzoek tot afsluiting mede namens internationale belangenorganisaties uit de film, muziek, games en business software industrie, respectievelijk MPAA, IFPI, RIAA, ESA en BSA.

Er staan naar schatting enkele tientallen topsites in Nederland. De sites staan op FTP servers en zijn slechts voor ingewijden toegankelijk. Onderzoekers van Brein infiltreren zulke sites met het doel ze op te laten schorten en informatie te verkrijgen over de betrokkenen zodat die aansprakelijk gehouden kunnen worden. Brein bereidt verdere actie tegen topsites en hun eigenaars voor. "De jacht op topsites in Nederland is geopend." aldus Brein directeur Tim Kuik.

De FTP topsite MB (kort voor MadBiker) was 5.6 Terabyte groot en maakte gebruik van het supersnelle glasvezelnet in Nuenen. Glasvezelnetwerken bieden voor Nederlandse begrippen bijzonder grote bandbreedte en zijn daarom ook erg aantrekkelijk voor illegale aanbieders van grote hoeveelheden film, muziek, games en business software.

Naast informatie die het de provider mogelijk maakte de illegale site te indentificeren, leverde Brein een overzicht van de allernieuwste films, muziek, games en business software die op de site stonden.