2min

Tags in dit artikel

, ,

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie willen in het eerste kwartaal van 2009 een internetrouter in de ruimte brengen. Daardoor ontstaat er volgens satellietbouwer Intelsat General een computerprocessor in de ruimte, die communicaties van verschillende frequentiebanden kan ontvangen en ze naar meerdere gebruikers kan verzenden.

The Internet Router in Space (IRIS), is een project van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, waarbij het Ministerie samenwerkt met Cisco, SEAKR Engineering en Intelsat General. Cisco zal de software voor de router verzorgen die gebouwd wordt door SEAKR Engineering, terwijl Intelsat General de satelliet zal beheren. Het doel van het project is om te kijken of het mogelijk is om militaire communicatie via een internetrouter in de ruimte te laten lopen.

Met de router krijgen de Amerikaanse strijdkrachten op een groot deel van de aarde een directe informatielink met andere onderdelen van de strijdkracht, ook als er verschillende communicatieapparatuur gebruikt wordt. Of het nu spraak, videobeelden of andere data is, het kan allemaal via de router gestuurd worden. Dit is mogelijk omdat de router direct IP routing mogelijk maakt, zodat er geen gebruik meer gemaakt hoeft te worden van routing via grondstations, wat de flexibiliteit en efficiëntie een stuk verbetert.

Als de router in 2009 gelanceerd is zal hij een gebied kunnen bedienen dat strekt van Europa tot aan Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Voor het Ministerie van Defensie betekent de router ook een kostenbesparing, omdat het dan alleen nog hoeft te betalen voor het daadwerkelijke verbruik, terwijl het nu betaalt voor de complete bandbreedte, of het nu wel of niet gebruikt wordt.