Hackers willen eigen internetsatelliet

‘Hackers in de ruimte’, het klinkt eerder als een filmscenario maar een groep hackers heeft op het 28e congres van de Chaos Computer Club in Berlijn bekendgemaakt dat ze serieuze plannen hebben om een satelliet in een baan om de aarde te brengen. Met de satelliet willen de hackers de communicatie van het internet garanderen en overheidsrestricties en censuur omzeilen.

Hackers willen eigen internetsatellietHet hackers trio achter de plannen bestaat uit Armin Bauer, Andreas Horning en een hacker die bekend staat als Hadez. Volgens hacker Nick Farr is het idee ontstaan vanwege de toenemende dreiging van internetcensuur. "Het eerste doel is een vrij internet in de ruimte." Hij noemde de omstreden Stop Online Piracy Act (SOPA) in de Verenigde Staten als voorbeeld van bedreiging voor online vrijheid. Met de SOPA-wet kunnen websites worden geblokkeerd op grond van auteursrechtenschending.

De moeilijkheid van het Satelliet-project zit hem vooralsnog in de financiering. De eerste stap die de hackers willen realiseren is een ongecensureerde internetverbinding in de ruimte. Gebruikers die het netwerk van de satelliet willen gebruiken, kunnen als het allemaal werkelijkheid wordt, straks een ontvanger aanschaffen voor ongeveer 100 euro. Aangezien de ruimte niet gecontroleerd wordt door een overheid zal het moeilijk worden om het netwerk te censureren. Dit betekent dat beperkingen die zich nu voordoen op het internet kunnen worden omzeild.

Volgens Professor Alan Woodward aan de Universiteit van Surrey is het echter onmogelijk om met één satelliet een goed werkend communicatie systeem op te zetten. De vraag is dan ook in welke baan rond de aarde de satelliet geplaatst zal moeten worden. Wanneer er gekozen wordt voor een lage baan om de aarde heeft dit tot gevolg dat de verbinding onderbroken wordt door de rotatie. Indien de satelliet in een hogere baan rond de aarde wordt geplaatst kan er langer contact worden gehouden met de satelliet maar neemt de ontvangst af en daarmee ook de snelheid van het internet. Hierdoor is het niet mogelijk om bepaalde nuttige internetdiensten te gebruiken.

Het meest ideale is dus meerdere satellieten in een lage baan rond de aarde. Dit is echter ook een heel stuk duurder.

Bron:neowin.net