Op 30 december 2006 werd een nieuw snelheidsrecord van internet behaald. Een dag later werd deze alweer verbroken.

Een groep onderzoekers van de universiteit van Tokyo slaagden erin het snelheidsrecord van internet twee keer te verbreken binnen twee dagen. De beheerders van het Internet 2 netwerk laten weten dat op 30 december onderzoekers erin zijn geslaagd om data te verzenden met een snelheid van 7,67 gigabits per seconde. Op 31 december veranderden ze de standaard communicatieprotocollen en werd de data met een snelheid van 9,08 Gbps verzonden.

Het Internet 2 netwerk is een experimenteel netwerk gecreëerd en onderhouden door meer dan 200 universiteiten in de wereld. Omdat Internet2 een limiet heeft van 10Gbps zal het onlangs behaalde record niet snel worden verbroken. Daarom ontwerpt het consortium van universiteiten Internet 3, welke snelheden kan behalen van 100 Gbps.

Een high-definition film heeft twee dagen om nodig verzonden te worden met een gemiddelde breedbandverbinding. Het Internet 2 netwerk brengt deze tijd terug naar 30 seconden. "Deze records zullen de laatste zijn voor het Internet 2 tijdperk, aangezien zij 98% van de capaciteit van het netwerk gebruiken," aldus Dr. Kei Hiraki, onderzoeker bij de universiteit van Tokyo.

De 32.000 kilometer tellende reis rond de wereld kruiste zes internationale netwerken. De informatie werd verzonden vanuit Tokyo en ging verder naar Chicago, Seattle, Amsterdam en vervolgens weer terug naar het beginpunt Tokyo.