2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Finse telecomprovider Elisa heeft naar eigen zeggen het record van het snelste 4G-netwerk verbroken. Het bedrijf stelt dat het een snelheid van 1,9 gigabyte per seconde (Gbps) haalde op een testnetwerk. Dat houdt in dat het snelle netwerk in theorie een complete Blu-ray film zou kunnen downloaden binnen 44 seconden.

Toch is het de vraag of het netwerk snel naar de markt uitgerold zal worden. Experts laten namelijk tegenover de BBC weten "met enige scepsis" naar de ontwikkeling te kijken en zich af te vragen of het mogelijk is om dit snel in de praktijk uit te brengen. Elisa zelf stelt wel gebruik gemaakt te hebben van techniek die op de markt zit, want het heeft gebruik gemaakt van technieken van de Chinese smartphonegigant Huawei.

Op dit moment is het snelste commerciële netwerk wereldwijd eentje dat 300MB per seconde binnenhaalt. Elisa hoopt dat snel te kunnen verbeteren en is van plan binnen "twee tot drie jaar" een netwerk uit te rollen in Finland dat snelheden van 1Gbps haalt. De snelheden zijn vooral nodig omdat de kwaliteit van videostreaming en schermen van smartphones snel vooruit gaat.

Nick Wood, een expert van Total Telecom stelt echter dat het "uitrollen van een netwerk dat 1,9Gbps ondersteunt niet wil zeggen dat de consument dan internet krijgt met diezelfde snelheid. Dat komt omdat de netwerkcapaciteit gedeeld moet worden door meerdere consumenten. In werkelijkheid genieten consumenten bij dit soort systeem waarschijnlijk een minimale verbetering."

Ondanks dat men nog altijd dit soort verbeteringen haalt binnen 4G, wordt ook al hard gewerkt aan de opvolger, 5G. In februari behaalde een universiteitsteam nog een snelheid van 1 terabyte per seconde op een experimenteel netwerk. De uitrol van het veel snellere 5G zal als alles volgens plan gaat in de loop van 2020 beginnen.