De voorinschrijving van de numerieke domeinnamen is gestart, zo heeft SIDN gister aangegeven. Het was eigenlijk de bedoeling dat dit anderhalf jaar geleden al was gebeurt, maar toen had SIDN zichzelf terug getrokken.

Vorig jaar was er een domeinnaamdebat, hieruit is voort gekomen dat er (veel) vraag was naar numerieke domeinnamen. Zo is er bijvoorbeeld 9292ov.nl voor het openbaar vervoer en 112sos.nl voor de alarmdiensten. Deze bedrijven zouden hun webadressen liever hebben zonder de letters. 9292ov en 112sos hebben geprobeerd om het via de rechter te spelen, met 9292ov is het toentertijd niet gelukt. 112sos.nl is aan de staat toegekend maar daar is hoger beroep op gegaan.

De sunrise-periode loopt van één tot veertien december, dit is een periode waarin de houders hun .nl domein kunnen vastzetten. Dit is voornamelijk voor fake sites buiten te houden.

Vanaf medio januari zal SIDN alle domeinen opvraagbaar maken voor iedereen. Dan kan je gewoon je telefoonnummer, je postcode, je pincode of een andere getallenreeks registreren als een .nl domeinnaam. Er is vanaf dan ook een mogelijkheid om cijfers te combineren door middel van een koppelteken.

Nummercombinaties zoals 112 worden niet beschikbaar voor particulieren en zo zijn er nog een aantal combinaties die verboden zijn "Die worden uitgefaseerd" zegt SIDN. Ze kunnen echter niet garanderen dat alle aangevraagde combinaties mogelijk zijn.