Wel een TV met het eigen OS van Huawei dit jaar, maar voorlopig hoeven consumenten nog geen telefoon met het HarmonyOS te verwachten. Andere producten van de tech-gigant zullen wél met het eigen operating system komen.

In gesprek met Reuters laat Huawei weten het aankomende jaar meerdere verschillende producten op de markt te brengen die wel gebruikmaken van HarmonyOS. Daarbij moet worden gedacht aan smartwatches, speakers en gadgets voor virtual reality. De meest populaire producten van Huawei, namelijk telefoons, tablets en computers, zullen voorlopig geen HarmonyOS meekrijgen.

Samenwerking lastig gemaakt door ban

De grote vraag is alleen wel wat voor alternatief Huawei heeft. Tot op heden heeft de Amerikaanse overheid nog geen goedkeuring gegeven aan Google om Android weer beschikbaar te maken voor producten van Huawei, nadat een ban werd opgelegd waardoor er geen zaken gedaan mochten worden met Huawei. De Chinese fabrikant zou opgelegde sancties van Amerika niet hebben nageleefd, net als het hebben gesloten van geheime data.

Als reactie werd Huawei gedwongen om gebruik te maken van open-source versies van Android én kondigde het een eigen OS aan met de naam Harmony. Eerstgenoemd alternatief ondersteunt bijvoorbeeld geen Google apps, maar biedt wel een tijdelijke oplossing om toch een telefoon met operating system op de markt te brengen. Een ander gebruikt alternatief van Huawei was tussen de regels doorlezen: een geüpdatete versie van de P30 Pro mocht wél gebruikmaken van Android 10, aangezien het origineel de licentie voor dat OS had.

In 2020 zullen er geen telefoons met het eigen HarmonyOS verschijnen en de Chinese fabrikant dreigt met een rechtszaak om de opgelegde ban met Amerikaanse bedrijven opgeheven te krijgen.