2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

De game industrie is alles behalve blij met het feit dat Rockstar en Take-Two de release van het langverwachte vierde deel in de GTA serie heeft uitgesteld tot de lente van 2008. Alhoewel concurrerende uitgevers als Ubisoft en EA in hun handjes knijpen, zullen bedrijven als Microsoft en Sony allerminst blij zijn met het uitstel. Sommige analisten schuiven de schuld van het uitstel op Sony’s PlayStation 3.

Gisteren verraste Take-Two vriend en vijand met de mededeling dat GTA IV uitgesteld is van 16 oktober 2007 naar het tweede kwartaal van het fiscale jaar van de uitgever. Dat betekent dat het spel in de periode tussen 1 februari en 30 april op de markt gaat komen. Take-Two liet in een reactie weten dat de ontwikkeling van het spel niet op tijd afgerond kan worden. "Sommige onderdelen van de ontwikkeling blijken nu meer tijd te kosten dan vooraf ingeschat, zeker omdat we het spel tegelijkertijd op twee platforms willen uitbrengen", aldus Strauss Zelnick van Take-Two.

Het uitstel van GTA IV is een domper voor Sony en Microsoft die hadden ingeschat dat het spel zou zorgen voor flinke consoleverkopen rond de feestdagen. Vooral voor Sony komt de klap hard aan, want het bedrijf heeft geen andere grote titel op stapel staan voor de feestdagen, terwijl Microsoft zich nu volledig kan richten op de verwachte topper Halo 3. Lachende derde zal wederom Nintendo zijn, want GTA IV is momenteel niet in ontwikkeling voor de Wii console.

En terwijl Sony waarschijnlijk de grootste klap krijgt, ligt het probleem volgens analist Michael Pachter ook nog eens bij de PlayStation 3. "We denken dat het Rockstar team behoorlijk veel moeite heeft om een dermate complexe game voor de PS3 te ontwikkelen. Ze zijn er waarschijnlijk pas recentelijk achter gekomen dat het spel nog lang niet af was. Wij denken dat het ook waarschijnlijk is dat Sony bij Take-Two heeft afgedwongen dat de uitgever de Xbox 360 versie niet eerder zal uitbrengen dan de PS3 versie, waardoor de Xbox 360 versie nu dus ook is uitgesteld", aldus Pachter tegenover de website Gamesindustry.biz.

Het uitstel is behalve voor externe partijen ook een tegenslag voor Take-Two dat nog altijd kampt met financiële problemen. Het nieuwe management dat sinds enige tijd probeert de uitgever weer op het rechte pad te brengen heeft volgens Pachter niet de schuld aan het uitstel, maar het vertrouwen van de investeerders zou wel kunnen dalen nu blijkt dat het management dit niet eerder heeft gesignaleerd. Op 11 juni jongstleden liet het management namelijk nog weten dat er van uitstel geen sprake zou zijn. Beurshandelaren straften het management dan ook af, kort na de aankondiging stond het aandeel Take-Two al achttien procent lager. Alhoewel gamers en fans voorlopig teleurgesteld blijven, zullen uitgevers als Ubisoft en EA hen ongetwijfeld met open armen staan op te wachten de komende feestdagen.