Kinderen in Europa zijn heel goed op de hoogte van de gevaren van het gratis downloaden van muziek, software en films, maar praten het met diverse argumenten goed. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Europese Commissie.

Downloaden van muziek en films is in Nederland en veel andere Europese landen niet strafbaar, zolang de gebruiker geen bestanden deelt met anderen. Downloaden van software is echter wel illegaal. De muziek-, software en filmindustrie strijden echter al jaren tegen het downloaden zonder dat er voor betaald wordt. Volgens de maatschappijen kost het downloaden de industrie jaarlijks vele miljoenen euro’s. Verder is bij illegaal of gratis downloaden de kans groter dat er een virus of trojan wordt binnengehaald.

Uit een onderzoek onder kinderen in de 27 landen van de Europese Unie komt naar voren dat de kinderen goed op de hoogte zijn van de gevaren en de gevolgen van downloaden. De ondervraagden gaven echter aan geen problemen te hebben met het downloaden, bijvoorbeeld om de reden dat iedereen het doet. Andere redenen die genoemd worden zijn dat het downloaden alleen voor privégebruik is en dat DVD’s en CD’s te duur zijn. Ook trekken veel kinderen de argumenten van de industrie over het verlies dat geleden wordt in twijfel.

De ondervraagde kinderen zien dan ook geen reden om te stoppen met downloaden en de bijbehorende risico’s nemen ze dan ook voor lief. Uit het onderzoek blijkt verder dat kinderen goed op de hoogte zijn van internetgevaren als identiteitsdiefstal, contact met vreemden via internet en virussen. Ze weten vaak ook de maatregelen die ze moeten nemen om dat te voorkomen, vaak beter dan ouders vermoeden.