Linux wil tegen 2012 op bijna 31 procent van alle slimme telefoons gebruikt worden. Volgens onderzoeksbureau ABI Research zullen ze deze verwachting waarmaken. Dat is een gewaagde stelling, want dat wil zeggen dat Linux’ groei fors groter zal zijn dan die van Windows Mobile en Symbian.

Linux zal met meer dan 75 procent per jaar groeien en zal tegen 2012 op 331 miljoen apparaten zitten. Althans, zo denkt ABI Research. Vooral Acces en Intel zullen Linux gaan gebruiken. Acces wil Linux op de Garnet OS (voorheen Palm OS) gaan brengen en Intel op haar ultramobiele apparaten.

Linux zal volgens ABI Research ook winnen in de mobiele telefoonindustrie. Motorola wil het gaan gebruiken op 60 procent van haar toestellen en Nokia heeft het op de N800 internet serie geïnstalleerd. Google wil ook met een telefoon komen, en is zinnens daar Linux op te draaien.

Symbian claimt op dit moment 72 procent van de markt in handen te hebben. Echter zijn deze cijfers erg regionaal gebonden. Zo heeft Symbian wel 90 procent marktaandeel in Europa, maar minder dan tien procent in de VS en 65 procent in China en Japan. In deze twee landen heeft Linux nu al een aandeel van 30 pocent.